Partioasu

Yleistä

Partioasu eli partiolaisten virallinen asu luo partioon symboliikkaa. Se yhdistää kaikkia partiolaisia Suomessa ja ympäri maailman, mutta lippukuntakohteisesti asuissa voi olla eroja. Erojen takia suosittelemme noudattamaan Kara-Karhujen omaa ohjetta.

Partioasutyyppejä on kolme: partiohuivi, partiopaita ja -huivi sekä virallinen partioasu.

Partiohuivi

Partiohuivi on partiolaisen tärkein asuste. Partiohuivia käytetään kaikessa partiotoiminnassa: kokouksissa ja tapahtumissa.

Partiohuivi on jokaisella lippukunnalla omanlainen. Kar-Kan huivi on valkoinen ja siinä on tummanvihreä kärkikolmio, jossa on kolme kukkulaa. Ne symboloivat Karakallion kolmea kukkulaa. Partiohuivi kieritetään niin, että kärkikolmiosta jää näkyviin vihreä osa ja hieman valkoista. Kolkilla partiohuivi solmitaan merimiessolmulla ja vartiolaisilla sekä johtajilla neljäntuulensolmulla.

Ensimmäinen partiohuivi kuuluu liittymismaksuun. Se jaetaan itsenäisyyspäivän juhlatilaisuudessa tai kevään kaudenpäätöstapahtumassa kolkkalupauksen antamisen yhteydessä. Jos partiohuivi hukkuu, uusi huivi maksaa 10€. Maksuohjeet saa taloudenhoitajalta ja uuden huivin maksutositetta vastaan.

Partiopaita

Partiopaitaa käytetään hieman juhlavimmissa tilaisuuksissa, mutta sitä saa halutessaan käyttää koska vain. Juhlavampia tilaisuuksia ovat retkien ja leirien lipunnostot sekä kesäleirien avajaiset, keskiäiset ja päättäjäiset. Partiopaidan kanssa käytetään aina partiohuivia, mutta halutessaan voi käyttää myös muita asusteita.

Kolkat käyttävät tummansinistä college- tai villapaitaa, jossa ei ole tekstiä. Collegepaidan voi ostaa käytettynä tai Scandinavian Outdoorista.

Vartiolaiset ja johtajat käyttävät Järvi-Espoon Eräpartiolaisten tapaan ruskeaa partiopaitaa. Sen voi ostaa käytettynä tai Scandinavian Outdoorista.

Linkit Scandinavian Outdoorin sivuille:

Lasten partiopaita

Naisten partiopaita

Miesten partiopaita



Kolkkapusero
Vartiolaisten partiopaita

Virallinen partioasu

Partioasua eli ”virallisia” käytetään hienommissa tilaisuuksissa. Näitä ovat partioparaati ja itsenäisyyspäiväjuhla sekä Järeän itsenäisyyspäivän sankarihautojen seppeleenlasku. Muita mahdollisia tilaisuuksia ovat erilaiset juhlatilaisuudet, kuten EPT-gaala. Virallisiin pukeutumisesta ohjeistataan aina tapahtumakirjeessä.

Virallinen partioasu:

  • partiohuivi (ilman huivikoristeita)
  • partiopaita tai kolkkapusero
  • tumman siniset/mustat suorat housut tai tumma polvipituinen hame
  • tummat sukat tai tummat sukkahousut
  • tummat kengät
  • pillinaru (tarpojaikäisillä ja vanhemmilla)
  • partiovyö (vartiolaisilla ja johtajilla)
Johtajistoa Järeän itsenäisyyspäivän seppeleenlaskussa.

Merkkiohje

Yleistä

Partiopaitaan ommellaan merkkejä. Ne kertovat kantajastaan ja toimivat muistoina, minkä vuoksi omalle partiopaidalle voi muodostua tunnearvoa. Aloitusmerkkien lisäksi merkkejä jaetaan tapahtumiin osallistumisesta ja suorituksista. Nämä merkit kiinnitetään vasempaan hihaaan. Oikeaan hihaan taas kiinnitetään kaikkia partiolaisia yhdistäviä merkkejä, mitkä kertovat mihin järjestöihin partiolainen kuuluu.

Kaikille ikäkausille yhteisiä merkkejä ovat aloitusmerkit. Niitä ovat maatunnus, paikkakuntatunnus ja aluejärjestön eli Järvi-Espoon Eräpartiolaisten tunnus. Aloitusmerkit sisältyvät jäsenmaksuun ja ne jaetaan automaattisesti uusille jäsenille.

Suomen Partiolaisten ohjeesta poikkeavasti Kar-Kassa ei käytetä Suomen Partiolaisten tunnusta eikä piirin eli Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tunnusta. Emme myöskään käytä ikäkausimerkkejä. Ikäkaudenpäätösmerkkejä käytämme luokkamerkkeinä. Luokkamerkit jaetaan itsenäisyyspäiväjuhlassa. Kolkkien taitomerkkeinä käytämme Suomen Partiolaisten jälkimerkkejä, mutta vartiolaisten taitomerkkeinä eräohjelman omia taitomerkkejä.

Alta löydät merkkien ompeluohjeen. Etäisyydet ovat suuntaa-antavia ja tärkeintä on merkkien oikea sijainti.

Kolkat

Etumus

1. Uusin tapahtumamerkki

Ommellaan noin sentti maatunnuksen yläpuolelle.

Tapahtumamerkkejä jaetaan tavallista retkeä suuremmissa tapahtumissa, esimerkiksi kesäleireillä ja partiotaitokisoissa. Tapahtumamerkki saa olla etumuksessa korkeintaan vuoden, minkä jälkeen se on otettava pois tai siirrettävä oikeanan hihaan (kohta seitsemän).

2. Maatunnus

Ommellaan noin kymmenen senttiä kaula-aukon alapuolelle, oikealle.

Maatunnus jaetaan aloitusmerkkinä. Sen saa omalta johtajalta.

Vasen hiha

3. Paikkakuntatunnus

Ommellaan muutama sentti olkasauman alapuolelle.

Paikkakuntatunnus jaetaan aloitusmerkkinä. Sen saa omalta johtajalta.

4. Järvi-Espoon Eräpartiolaisten tunnus

Ommellaan muutama sentti paikkakuntatunnuksen alapuolelle. Järeän tunnus jaetaan aloitusmerkkinä. Sen saa omalta johtajalta.

Oikea hiha

5. Kolkkien ikäkauden aloitusmerkki

Ommellaan muutama sentti olkasauman alapuolelle. Merkin saa, kun tuntee perusasiat laumasta ja lippukunnasta eli on ollut vähän aikaa mukana toiminnassa. Jaetaan yleensä muiden aloitusmerkkien mukana.

6. Jälki-, tonttu- ja muut suoritusmerkit

Ommellaan riveittäin, kolme merkkiä vierekkäin. Ensimmäinen rivi noin yksi sentti ikäkauden aloitusmerkin alapuolelle. Merkit ommellaan noin 0,5 cm etäisyydelle toisistaan. Merkit ommellaan suoritusjärjestyksessä vasemmalta oikealle.

Jälkimerkkejä suoritetaan kokouksissa ja retkillä. Tonttumerkkejä taas saa adventtikalenterien myynnistä: perustonttumerkki 12 kalenteria, hopeinen tonttumerkki 50 kalenteria ja kultainen 100 kalenteria.

Merkit jaetaan suorittamisen jälkeen.

7. Vanhemmat tapahtumamerkit

Ommellaan allekkain muiden merkkien alapuolelle. Jos kaikki eivät mahdu, voit valita lempimerkkisi!

Vartiolaiset ja johtajat

Etumus

1. Uusin tapahtumamerkki

Ommellaan noin sentti maatunnuksen yläpuolelle.

Tapahtumamerkkejä jaetaan tavallista retkeä suuremmissa tapahtumissa, esimerkiksi kesäleireillä ja partiotaitokisoissa. Tapahtumamerkki saa olla etumuksessa korkeintaan vuoden, minkä jälkeen se on otettava pois tai siirrettävä oikeanan hihaan (kohta yhdeksän).

2. Maatunnus

Ommellaan noin 0,5cm oikean taskun yläpuolelle.

Maatunnus jaetaan aloitusmerkkinä. Sen saa omalta johtajalta.

3. Luokkamerkit

Kiinnitetään vasemman taskun keskilaskokseen. Luokkamerkkejä jaetaan III, II ja I luokan riihitysten hyväksytysti suorittamisesta. Ne jaetaan itsenäisyyspäivän juhlatilaisuudessa. III luokan merkki kiinnitetään keskelle. II luokan merkki kiinnitetään keskelle ja III luokan merkkiä lasketaan aIaspäin. III ja II luokan merkit otetaan pois kuvassa ylimpänä näkyvän I luokan merkin tieltä. Tällöin I luokan merkki kiinnitetään keskilaskoksen keskelle. I luokan merkki otetaan pois partiojohtajamerkin tieltä.

Vasen hiha

4. Paikkakuntatunnus

Ommellaan muutama sentti olkasauman alapuolelle.

Paikkakuntatunnus jaetaan aloitusmerkkinä. Sen saa omalta johtajalta.

5. Järvi-Espoon Eräpartiolaisten tunnus

Ommellaan muutama sentti paikkakuntatunnuksen alapuolelle. Järeän tunnus jaetaan aloitusmerkkinä. Sen saa omalta johtajalta.

6. Lupausmerkki eli maailmanjärjestömerkki

Ommellaan muutama sentti Järeän merkin alapuolelle. Merkki jaetaan III luokan riihityksen suorittamisen jälkeen partiolupauksen annon yhteydessä itsenäisyyspäivän juhlatilaisudessa.

Oikea hiha

7. Jänkäsusi

Ommellaan noin 10 cm olkasauman alapuolelle. Jänkäsusi-merkkejä suoritetaan osallistumalla maastoretkille, leireille, partiotaitokisoihin ja riihityksiin. Jänkäsusia on neljää eri tasoa, joilla kullakin on omat suoritusvaatimukset.

8. Taito- ja tonttumerkit

Ommellaan riveittäin, kolme merkkiä vierekkäin. Ensimmäinen rivi noin yksi sentti jänkäsuden alapuolelle. Merkit ommellaan noin 0,5 cm etäisyydelle toisistaan. Merkit ommellaan suoritusjärjestyksessä vasemmalta oikealle.

Taitomerkkejä suoritetaan pääasiassa retkillä ja leireillä, mutta myös kokouksissa. Tonttumerkkejä taas saa adventtikalenterien myynnistä: perustonttumerkki 12 kalenteria, hopeinen tonttumerkki 50 kalenteria ja kultainen 100 kalenteria.

Merkit jaetaan suorittamisen jälkeen.

9. Vanhemmat tapahtumamerkit

Ommellaan allekkain muiden merkkien alapuolelle. Jos kaikki eivät mahdu, voit valita lempimerkkisi!

Muut asusteet

Partiohuivin ja -paidan lisäksi viralliseen partioasuun kuuluu muitakin asusteita. Alla listattuna tärkeimmät:

Partiovyö

Partiovyötä voit käyttää halutessasi seikkailijaikäkaudesta eteenpäin. Sitä pidetään joko vyötäröllä paidan päällä tai housunkauluksella niin että paita on housuissa. Partiovyön voit ostaa Scandinavian Outdoorista.

Pillinaru

Pillinarua voit käyttää halutessasi tarpojaikäkaudesta eteenpäin. Pillinaru asetetaan kauluksen alle, josta se kulkee huivin päältä vasempaan rintataskuun. Ylempi solmu vedetään ylös asti. Pillinarun väri valitaan ikäkauden tai pestin mukaan.

  • Tarpojat: sininen
  • Vartionjohtajat: musta
  • Muut johtajat: vihreä
  • Lippukunnanjohtaja: valkoinen

Pillinarun voi hankkia Scandinavian Outdoorista. Vartionjohtajat voivat värjätä tarpojapillinarunsa mustaksi.